^Oldal tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Köszöntjük Balatonvilágos község oldalán!

e-mail: onkormanyzat@balatonvilagos.hu

+36 (88)/480-905, +36 (88)/480-845, +36 (88)/480-005

8171 Balatonvilágos, Csók István Sétány 38.

www.balatonvilagos.hu

Mozdulj Világos Sport Egyesület 2008.

 

És megmozdultunk…

 

2008 nyarán községünkben megalakult a Mozdulj Világos Sport Egyesület. Az adott helyzetből kiindulva, lévén nyár, jó idő, és hurrá itt a Balaton, ebben az irányban kezdtük el tevékenységünket.

Többek között azzal a kéréssel fordultunk a Polgármester Úrhoz és a Képviselő Testülethez, hogy részünkre ill. a hozzánk csatlakozók részére biztosítsa a Nádfedeles ház raktár részének csónak ill. szörftárolóként történő használatát. Kérésünk meghallgatásra talált, így nyár közepétől birtokba vettük a területet. A használatért cserébe vállaltuk, hogy az ott tárolt sporteszközöket hetente egyszer az érdeklődők, sportolni vágyók rendelkezésére bocsátjuk ingyen kipróbálásra.  Felhívásunkat:

 

„SZÁNJ IDŐT A MOZGÁSRA! GYERE SPORTOLNI!!!

 

közzétettük, és nem várt lelkesedést tapasztaltunk nyaralók és helyiek körében is. 1-1 alakalommal több, mint harmincan jöttek kipróbálni a túra és versenykajakokat, szörföket. Talán a legjobb (azon kívül, hogy a borulásokon nevettünk) a megdöbbent arcokat volt jó látni, amikor ránk csodálkoztak, hogy ez mind ingyenes. Többen gratuláltak az ötlethez, dicsérték a kezdeményezőknek, hogy lehetővé tették, ill. minket hogy bevállaltuk az ottlétet, pakolást, segítséget. Mi pedig, mikor időnk és az idő engedte nem vettük szentírásnak a heti egy alkalmat, így főleg a helyiek szinte bármikor vihették, használhatták saját sporteszközeinket.  A nyáron a Club Aliga eddig szinte elhagyatott partszakaszán olyan sportélet alakult ki, ami valamikor a 80-as években volt jellemző.

Persze voltak fennakadások is, pl. a lépcsőkérdés. Aki látott már szörföt, kajakot, az tudja, hogy ezek vízre tétele nem éppen „tömegbarát ”. Egy több mint 5 méter hosszú kajakkal lavírozni a parton, vagy egy vitorlavászonnal kijönni a vízből nem egy egyszerű művelet. Így született az ötlet, hogy ehhez külön alkalmatosságot kell igénybe venni elkerülendő a burleszk filmbe illő jeleneteket. Az Önkormányzat területén sajnálatunkra ezt nem sikerült elérnünk, de szerencsénkre a Club Aliga üzemeltetőjétől engedélyt kaptunk egy csónaklerakó behelyezésére. ( Nekik ezúton is szeretnénk ezt még egyszer megköszönni.) A feltételt bevállaltuk, a lépcsőt a helyi ifjúság megjavította, készített egy „ Nem strand! „…stb. táblát, és így a logisztikát is ki lehetett pipálni.

A sportélet természetesen nem csak vízen folyt. Rossz/rosszabb idő esetén röplabda meccsek folytak, és említésre méltó az üdülőben található salakos teniszpálya sorsa is. Kb. 5 éve használaton kívül álló pályát „kicsit” benőtte a gaz. Pontosabban fogalmazva embermagasságú őserdő kiirtására vállalkoztak a helyi fiatalok, melynek fejében ingyenes használatot kaptak a tulajdonostól. A természettől így visszahódított területen ugyan helyenként még kikandikál a gaz, de használatra alkalmassá vált, eszközt (háló, pálya felfestő) az Üdülőtől kaptunk és valljuk be a nyári kánikulában igazán jó hely volt a mozgásra.

És végül, de nem utolsósorban a biciklitábor. Az Egyesület szervezésében 13-an tekerték körbe idén a Balatont. A 220 km-es táv 5 napot vett igénybe, ami persze nem a csiga tempónak, hanem az egyéb programoknak, látnivalóknak köszönhető. Hogy a kitűzött cél teljesült, azt oklevél tanúsítja, és persze számtalan fénykép az élményekről.

Úgy gondolom, hogy a 2008-as nyár sokunk emlékezetében megmarad. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik a fent említettekben részt vettek, segítettek, dolgoztak, így lehetővé téve, hogy mindez megvalósulhasson és köszönet azoknak is, akik egyszerűen csak a felhívásnak eleget téve:

 

MEGMOZDULTAK.

Bóta Györgyi

 

Segítőink: 

Sportfoglalkozások: Pernecker Judit, Stass Zoltán, Bóta Györgyi, Rajkóné Tajti Andrea,

Teniszpálya: Bartek Róbert, Kőszegi Zoltán, Kerti Zoltán,  Takács Alexa, Takács Bálint, Takács Károly, Vörös Roland, Bánáti János, Ifj. Bánáti János, Bánáti Jánosné

Csónaklerakó, tábla: Bartek Ákos, Bartek Róbert, Schneidler József, Kőszegi Zoltán, Takács Károly,

Kerékpártábor:  Pernecker Judit, Stass  Zoltán

Club Aliga:  Németh Balázs (Multiball Trade Kft), Szabó Gábor, Club Aliga dolgozói

 

Falunapi sportesemények 2008.

 

TENISZ: A több kategóriában meghirdetett verseny már „hajnali” 7 órakor kezdődött. Pernecker Antalné, az egyesület alapító tagja és Angeli Eszter szervezők az iskola melletti két  teniszpályán várták a jelentkezőket. Az érdeklődés kicsit szerényebb volt, mint máskor, talán a korai kezdésnek vagy a hagyományoktól eltérően több sportágban meghirdetett versenyzési lehetőségnek köszönhetően. Az ifjúsági egyéni verseny első helyezettje Takács Bálint, a második Tóth Dániel lett. A vegyes páros kategória győztese a Nagy Lajosné-Nagy Lajos páros, ezüstérmes a Pernecker Antalné-Tuma Miklós, és bronzérmes a Wimmer Ágnes-Wimmer Péter páros lett. Férfi párosban első helyen végzett Welesz Balázs-Nonn László, megelőzve a Welesz Rudolf-Bálint András párost, és őket követte Balázs Sándor-Imre László. Az eredményekhez gratulálunk!

 

   
   
   
   
   
   

 

KOSÁRLABDA: Az iskolaidőben csütörtökönként rendszeresen játszó összeszokott világosi társaság megjelenésére számítottam első sorban, amikor a tornateremben vártam a csapatokat ezen a délelőttön.  Meglepetésemre és nagy örömömre két budapesti streetball-csapat jelentkezett a megmérettetésre, amiből végül egy nagyon barátságos többfordulós elő-, középdöntő, valamint döntő lejátszására került sor. A két csapat rutinos korábbi NB I-es, és néhány jelenleg is NB II-ben aktívan szereplő játékosainak részvételével emelte az esemény színvonalát. A sportolókat lelkes szurkológárda kísérte el. A végső győzelmet a csapat gerincét alkotó Prekopcsák család által képviselt Soma-team nyerte meg, ádáz küzdelemben megelőzve a Ponty utca dream-teamet. A találkozó végén az érmeket az NB I-es Albacomp és a Paksi Atomerőmű SE korábbi játékosa Rajkó Zsolt adta át. A jutalomosztás után a jövő évi viszontlátás reményében és a felfrissülést hozó hideg sörre gondolva búcsúztak a csapatok.

 

   
   
   
   
   

 

ASZTALITENISZ: Restné Szabó Rita, aki az egyesület elnök-helyettese is egyben, és Bóta Györgyi alapító tag, reggel 9 órakor fogadta a sportág hódolóit az általános iskola tornatermében. Köztük Szilva Lajos híres ultra-maratonistát és családját. Két órás jó hangulatú küzdelemben a versenyt Szilva Réka a Budapesti Postás Sport Egyesület tizennégy éves játékosa nyerte, aki szünidejét töltötte Világoson. Az ezüstkupát Balatonvilágos színeiben Rajkó Roland szerezte meg, és a harmadik Rajkó Zsolt lett. A verseny szabályainak betartását és a verseny lebonyolítását József István profi versenymúlttal rendelkező balatonvilágosi nyaralótulajdonos segítette, aki 40 éve él-hal az asztalitenisz sportért, és nagy szeretettel vállalta el Wimmer Péter alapító tagunk felkérését. Ígéretet kaptunk arra is, hogy a későbbiek folyamán bármikor számíthatunk a közreműködésére.

   
   
   
   
   
   

 

LABDARÚGÁS: A legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemény megszervezését Hanák Attila és Vörös József az egyesület elnökségi tagjai választották. Tizenkét csapat nevezett a maratoni küzdelemre. A megközelítően 70 fős versenyzői gárda és a hozzájuk tartozó szurkolótábor szinte teljesen megtöltötte az aligai futballpálya füvét. A csapatok Siófok, Veszprém, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Várpalota, Enying-Alsótekeres, Váckisújfalu, Budakeszi, Fót, Dunakeszi és nem utolsó sorban Balatonvilágos képviseletében küzdöttek. Volt köztük családi szerveződés, például a Pataki FC, de voltak köztük profi labdarúgócsapatok, játékosok is. Ennek a versenynek évek óta nagy hagyományai vannak nálunk. Ezt tükrözte az embert próbáló, még a kánikulát is legyőzni képes kitartás a versenyzők, bírók, szervezők, és a szurkolók részéről egyaránt. A jegyzőkönyvet Hanák István, a mérkőzéseket Kovács István, Hencz Dénes az iskola testnevelő tanára, és Vaszil Ferenc vezette. Köszönjük munkájukat, és számítunk rájuk jövőre is. Első helyen az Argentínok csapata végzett. Második helyen őket követték a balatonfőkajári Sördögök. A harmadik helyen zártak a Siófoki Sasok. Tizenhat góllal Károlyi István lett a gólkirály a Siófoki Sasok csapatából.

 

   
   
   
   
   
   
   
   

 

A rendezvény lebonyolításában nyújtott segítségét mindenkinek köszönjük. A versenyeken résztvevőknek pedig az érdeklődést, a lelkesedést és kitartást. Az elért sikerekhez gratulálunk, és további aktív sportolást kívánunk.

Rajkóné Tajti Andrea

Elnök

 

Nyári kerékpártábor

Balaton körüli kerékpártúra

 

Időpont: 2008 július 7-11

Táborvezetők: Pernecker Judit és Stass Zoltán

Kísérő: Rajkó Zsolt

 

2008-ban, pontosan július második hetében 13-an úgy döntöttünk megvalósítjuk, amit már néhány hónapja tervezünk: KÖRBEBICIKLIZZÜK a BALATONT 5 nap alatt. Különleges csapat vagyunk, mert életkorunk három évtizedet fog át. A nehezével kezdtük a túrát, így az északi part került először bicikliabroncsaink alá miután elbúcsúztunk néhány balatonvilágosi szülőtől. Csopak (35 km), Ábrahámhegy (80 km), Keszthely (125 km) és Balatonszemes (177 km + 52 km utolsó nap) állomásokon töltöttük éjszakáinkat. Ahol lehetett fröcsköltük egymást a Balaton vízével, amikor megálltunk egy kis pihenőre.

A pihenőket igyekeztünk úgy tervezni, hogy csak a ’biciklis izmainkon’ könnyítsünk!!! Így kellő energiát fektetett a csapat röplabdázásra, focizásra, először a Badacsony, majd a Szigligeti-vár megmászására, különböző ügyességi gyakorlatokra a Badacsony lejtőin, logikai játékra az almádi strandon, táncbemutatóra a keszthelyi színpadok egyikén, a Festetics-kastély megtekintésére, éjszakai ’csatárfutásra’ az utolsó estén, kosárlabdázásra a Beach House-on, és ami a legszükségesebb, az energiánk pótlására: evésre, ivásra és alvásra. Szerencsére rengeteg emléket sikerült megőrizni abból a sok-sok élménydús pillanatból digitalizálva is, így veled, olvasóval is meg tudunk osztani néhányat, hogy jobban megértsd, mire is képes ez a csapat. Figyelemre méltó a kitartásuk, a lelkesedésük, a kíváncsiságuk, az összetartásuk. Reméljük, marad belőle 2009-re is a következő túrán, melyet ugyancsak a MVSE szervez!

Pernecker Judit

 

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

VILÁGOSI KOSÁRESŐ!!!

 

November 15-én 10 órától az általános iskola tornatermében izgalmas kosárlabda mérkőzések szemtanúi, vagy résztvevői lehettek azok, akik nem sajnálták a szombat délelőttjüket a mozgásra, vagy egy kis szurkolásra. A kezdés időpontja igazán barátságos volt, kipihenten érkezhetett minden sportoló, ami a játékosok lendületén az első pillanattól fogva érezhető volt. Jól megtervezett csapatjáték és pontos befejezés jellemezte több csapat ténykedését a pályán, de ennél sokkal lényegesebb a három órán át tartó aktív mozgás és a vidám hangulatú időtöltés volt.

Rajkóné Tajti Andrea

 

EREDMÉNY:

1. helyezett: Pernecker Judit, Rajkó Roland, Tóth Dániel, Tuma Miklós

2. helyezett: Kőszegi Zoltán, Mokány György, Takács Bálint

3. helyezett: Fülöpné Soltész Erika, Soltész Lajos, Fülöp Péter,

4. helyezett: Pap Zsuzsanna, Mihalovics Márk, Mézes Balázs, Nagy Richárd

Gratulálunk az eredményekhez!

 

 

 

LUCA KUPA TEREMLABDARÚGÓ TORNA

2008. december 13.

 

Első alkalommal hirdettük meg hagyományteremtő céllal a Luca–napi vándorkupás focitornát.

Az MVSE több fórumon is reklámozta a rendezvényt, a községi honlapon és újságban, a boltokban és az iskolában kihelyezett plakátokon, és még az iwiw-en is. Így kicsit több csapat jelentkezésére számítottunk, de végül öt csapat részvételével indult útjára az általános iskola tornatermében a labda. A csapatok körmérkőzéses rendszerben játszották le egymással a mérkőzéseket. A játékosok lelkesen vetették magukat a küzdelembe, s izgalmas, gólokban gazdag mérkőzéseket láttunk. Szép akciókat, szép gólok követtek, s az egyik fontos pozitívum, hogy nagyon sportszerű légkör jellemezte a játékot. A bíróknak alig kellett használniuk a sípjukat, a pihenő csapatok pedig az öltözők jellegzetes zrikáló hangulatával készültek a következő összecsapásra. A tornát végül a balatonfőkajári csapat nyerte a balatonkeneseiek előtt, s így ők vihették haza első alkalommal a vándorkupát. Az első három helyezett csapat játékosai oklevelet kaptak, a torna legjobbja pedig Kozma Marcell balatonvilágosi játékos lett, ő egy labdát kapott ajándékba. A résztvevők véleménye pozitív volt a rendezvénnyel kapcsolatban, úgyhogy ők terveik szerint jövőre is itt lesznek majd. Elviszik a jó hírt a faluban és környékünkön is a fociért lelkesedők fülébe. S reméljük, így több csapat is vérszemet kap majd és szeretné elhódítani tőlük ezt a gyönyörű kupát.

Köszönjük segítőinknek, Hanák Istvánnak és Hencz Dénesnek, hogy segítséget nyújtottak a lebonyolításban, és hétvégéjüket áldozták a színvonalas játék biztosítása érdekében.

 

Hanák Attila

MVSE elnökségi tag

 

Végeredmény:

                              1. helyezett: Balatonfőkajár

                              2. helyezett: Balatonkenese / Yokers /

                              3. helyezett: Balatonvilágos 

                              4. helyezett: Alsótekeres / Tekeresi sasok /

                              5. helyezett: Balatonvilágos: / Gólkirályok /